I Coronakrisens spår går många skolor och utbildare över till distansundervisning. Det kan vara en utmaning att få distansutbildningen att fungera för alla elever. Många elever som har en fungerande skolsituation i klassrummet kan uppleva svårigheter i distansutbildningen, när det inte längre finns någon lärare som kan ge direkt stöd.
Här finns det mycket att hämta inom ramen för ramverket Universell design för lärande, UDL, som handlar om att redan från början planera för att eleverna är olika och har olika behov. UDL går ut på att erbjuda flexibilitet i lärandesituationen – det ska finnas flera olika likvärdiga sätt för eleverna att bli engagerade och stimulerade till lärande, ta till sig information och uttrycka sina inhämtade kunskaper.
Ställ frågor till undervisningen
Daniel Östlund, lektor i pedagogik vid Högskolan i Kristianstad, höll ett föredrag i samband med Funktionsrätt Sveriges öppna kongressdag 2019. Han gav bland annat tips på hur en utbildare eller lärare kan komma igång med att göra en kurs eller en utbildning mer inkluderande.
– Man kan börja i liten skala och ställa vissa frågor till sin undervisning: “Skapar lektionen förutsättningar för alla elever att känna sig motiverade och engagerade i sitt lärande?” “Skapar lektionen förutsättningar för alla elever att utveckla kunskap och förmågor på olika sätt?” och “Låter vi eleverna visa vad de har lärt sig på olika sätt?”.
Hjälp med att organisera lärandet
När utbildningen sker på distans är det viktigt att tänka på att många elever kan behöva hjälp med att sätta mål, planera och organisera sitt lärande. Några saker som kan underlätta är att:
- Ge omedelbar feedback.
- Erbjuda checklistor som hjälp för att sätta mål och göra uppgifter.
- Ordna inkluderande aktiviteter, exempelvis konferenser och möten med hjälp av webbkonferensprogram.
- Erbjud flera alternativa och likvärdiga sätt att kommunicera
- Visa innehåll från flera medier, inte bara text.
Här är fler viktiga saker att tänka på vid all webbkommunikation, där det också finns minimikrav som offentliga webbplatser behöver uppfylla enligt webbdirektivet.
- Använd en enkel och konsekvent navigation.
- Använd färg med försiktighet – se till att det är tillräcklig kontrast mellan text och bakgrund och att färg inte används som enda sätt att särskilja olika betydelser.
- Tänk på läsbarheten – använd typsnitt som är tydliga och lättlästa och en tillräckligt stor text. Men undvik att skriva hela ord i versaler eller kursiv stil.
- Beskriv innehåll i bilder och grafik – muntligt, och i text genom att använda alt-text.
- Använd textning – texta alltid film- och videoinslag. Gör transkriptioner av poddar och andra ljudinslag.
Källor:
http://udloncampus.cast.org/page/teach_executive
https://ualr.edu/disability/online-education/
https://webbriktlinjer.se/tillganglighet/terminologi/
Är UDL vägen till en inkluderande skola? Presentation av Daniel Östlund (pdf)
Information om webbdirektivet