Vad behöver vi göra för att leva upp till Agenda 2030 och löftet om att ”Ingen ska lämnas utanför”?
Det var temat vid en avslutande paneldiskussion under en heldags webbkonferens som arrangerades av Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet på internationella funktionsrättsdagen den 3 december. Rätt från börjans projektledare Diana Chafik var med i panelen och lyfte fram universell utformning som ett viktigt verktyg för att förverkliga Agenda 2030.
– Universell utformning är en central del i hållbar utveckling och måste tillämpas vid allt nytt som skapas i samhället. Vi måste involvera de människor som har störst behov. Då blir det bra för alla. Det handlar om att samskapa med de som riskerar att lämnas utanför och ta fram nya lösningar för att komma närmare ett samhälle för alla, sade Diana Chafik.
Diana Chafik fick möjlighet att avsluta med att uppmana organisationer att reflektera över sin verksamhet vid uppstarten efter pandemin.
– Ta tillfället i akt och fundera över vilka som inte är med i er verksamhet och varför. Och vad kan ni göra för att förändra så att ingen lämnas utanför? Det finns en möjlighet att sätta igång med förändringen när vi måste tänka nytt.
I den här programpunkten presenterades också FN-förbundets projekt Lika unika akademi, som vill stärka funktionshinderperspektivet i arbetet med de globala målen för hållbar utveckling. Projektet har valt att fokusera på tre mål – God utbildning för alla (mål 4), Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8) och Minskad ojämlikhet (mål 10).
– Sverige arbetar just nu med att genomföra rättigheterna i Funktionsrättskonventionen parallellt med att genomföra Agenda 2030. Genom att koppla rättigheterna i konventionen till Agenda 2030 får vi ett hållbart resultat, framhöll Tiina Nummi-Södergren, projektledare för Lika unika akademi.
Här är en länk till hela webbkonferensen på Youtube: