Ny guide till inkluderande arbetsplatser

Framsidan av rapporten Guide till inkluderande arbetsplatser

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tillsammans med Myndigheten för delaktighet och Arbetsförmedlingen presenterat en guide till inkluderande arbetsplatser.

Guiden har tagits fram inom ramen för projektet Fler vägar in – Breddad rekrytering och presenterades den 4 december vid ett webbinarium om lärdomar från projektet.

Den nya guiden vänder sig till arbetsgivare som vill arbeta långsiktigt med nya tankesätt för inkludering i arbetslivet. Här introduceras Funktionsrättskonventionen och rättighetsperspektivet kopplat till arbetslivet, men guiden innehåller också information om Diskrimineringslagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Under hösten presenterade Arbetsmiljöverket nya föreskrifter om arbetsplatsens utformning, som helt tydligt utgår från principen om universell utformning och vikten av att ”göra rätt från början”.

Utgår från universell utformning

Den första viktiga principen är universell utformning och vi hänvisar till konceptet UUA , sade Emanuel Galaup, utredare på Myndigheten för delaktighet (MFD).

Konceptet UUA -Universell utformning av arbetsplatser har fötts fram i ett projekt som just nu drivs av Akademikerförbundet SSR tillsammans med aktörer som Vasakronan och Funktionsrätt Sverige. Projektet betonar att vi inte har råd att gå miste om kompetensen hos personer med exempelvis olika ålder, funktionsnedsättningar, språkkunskaper eller ohälsa.

Kommuner och regioner måste rekrytera otroligt mycket kompetens de närmaste åren. Då har man inte råd att välja bort personer. Det som är bra för ytterligheterna är bra för alla på arbetsmarknaden, framhöll Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

”Vem arbetar inte här?”

Guiden innehåller också olika verktyg och praktiska tips för att öka medvetenheten om mångfaldsperspektivet i organisationen.

–  Man kan till exempel gå runt i små grupper och fota sin egen arbetsplats och ställa frågan: Vem jobbar inte här? Var finns informationen? Kan alla förstå och hur tar man sig fram?, förklarade Ulrika Lifvakt, handläggare på SKR.

Bilden visar Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.
Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen.

Lars Lööw, överdirektör på Arbetsförmedlingen, underströk vid webbinariet hur viktigt det är att arbetsplatserna rustas för att möjliggöra inkludering och mångfald. Då behöver arbetsmarknadspolitiken läggas om.

–  Hela fokuset på arbetsmarknadspolitiken riktad till personer med funktionsnedsättning har handlat om att bara rusta individer, men om vi inte rustar arbetsplatsen för att vara utformad för människor som helhet så kommer vi inte att lyckas. Det blir också en viktig roll för arbetsförmedlingen framöver.

Lämna en kommentar

Skip to content